Със 125 гласа за, 101 против и без въздържал се депутатите

...
Със 125 гласа за, 101 против и без въздържал се депутатите
Коментари Харесай

Отхвърлиха ветото върху Изборния кодекс. ДБ ще сезира Конституционния съд

Със 125 гласа " за ", 101 " срещу и без " въздържал се " депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху измененията в Изборния кодекс. Подкрепата си " за " Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс дадоха националните преставители от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. " Против " гласоподаваха от " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " Възраждане ", " Български напредък "  и самостоятелният Явор Божанков. 

Отхвърляйки президентското несъгласие върху Изборния кодекс остава опцията на гласоподавателите да избират по какъв начин да гласоподават - дали с хартиена бюлетина или с машина. Гласуването ще се провежда зад паравани, а не в " тъмни стаички ". Бюлетините от машинното гласоподаване ще се броят от секционните изборни комисии, дружно с хартиените бюлетините, а протоколът от машината няма да се ползва към този на комисията. Всяка от партиите и обединенията ще могат да посочат не повече от три лица, които да имат достъп до изходния код и документи, предоставяна от ЦИК. 

Ветото на президента провокира остри разногласия в пленарната зала, а от " Демократична България " даже заплашиха, че ако ветото бъде отхвърлено, ще нападат измененията в Изборния кодекс в Конституционния съд. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР